Eet jij wel genoeg pijnboompitten? Pijnboompitten zijn heerlijk om te eten in een salade, in wraps of in de soep. Bovendien zijn ze ook nog eens hartstikke gezond. In deze blog lees je alles over pijnboompitten en waarom je ze eigenlijk elke week wel zou moeten eten.

Wat zijn pijnboompitten?

Pijnboompitten zijn de zaden die groeien aan een den. Niet van elke dennensoort kun je de zaden eten; dit geldt maar voor vier soorten. Dennen groeien maar langzaam en de oogst van pijnboompitten is een arbeidsintensief proces. Daarom zijn pijnboompitten relatief duur. Maar ze zijn elke cent waard.

Pijnboompitten zijn gezond

De belangrijkste reden om pijnboompitten te eten is omdat ze heel erg gezond zijn. Door de vele gezonde voedingsstoffen die ze bevatten kun je ze onder de superfoods rekenen. Welke voedingsstoffen dat zijn? Ten eerste veel enkelvoudige onverzadigde vetzuren, die goed zijn voor je hart, hersenen en longen. Eet je voldoende pijnboompitten, dan wordt de kans kleiner dat je hart- en vaatziekten krijgt. Daarnaast zitten er in pijnboompitten veel vitamine K. Deze vitamine laat je bloed beter doorstromen en maakt je botten steviger.

Kijk wel uit dat je de juiste soort pijnboompitten eet. De pitten van de Pinus armandii kunnen namelijk leiden tot heftige smaakverstoringen, die tijdelijk van aard zijn. Als je dit hebt, dan ervaar je enkele dagen of weken een metaalachtige smaak bij alles wat je eet of drinkt. Vervelend, maar gelukkig niet schadelijk.

Pijnboompitten zijn lekker

Naast gezond zijn pijnboompitten natuurlijk ook erg lekker. Zo zijn ze heerlijk bij de Italiaanse keuken. Denk bijvoorbeeld aan pestogerechten, Italiaanse salades of carpaccio. Ook is het een goed idee om de pitten te roosteren. Hiermee creƫer je namelijk een veel rijkere smaak. Dit kun je doen in de pan, de oven of de magnetron.