Als je denkt aan Italiaans eten, denk je waarschijnlijk aan heerlijke pasta’s, pizza’s en risotto’s. Maar wat is een Italiaanse maaltijd zonder een goed glas wijn? Het kiezen van de juiste wijn bij je Italiaanse gerecht kan de smaakbeleving naar een hoger niveau tillen. In deze blog gaan we het hebben over welke wijnen het beste passen bij Italiaans eten en waarom.

De perfecte combinatie

Het kiezen van de juiste wijn bij je Italiaanse gerecht kan een uitdaging zijn. Er zijn zoveel verschillende soorten wijnen en elk gerecht heeft zijn eigen unieke smaak. Maar er zijn een aantal algemene richtlijnen die je kunnen helpen bij het maken van de perfecte combinatie. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om rekening te houden met de smaakintensiteit van zowel de wijn als het gerecht. Een lichte wijn past bijvoorbeeld beter bij een licht gerecht, terwijl een zwaardere wijn beter past bij een stevig en kruidig gerecht. Een van de beste wijnen die je kunt kiezen bij Italiaans eten is de Chianti. Deze rode wijn uit Toscane is gemaakt van de Sangiovese druif en heeft een fruitige en kruidige smaak. Het past perfect bij gerechten met tomatensaus, zoals pasta’s en pizza’s. Een andere goede optie is de Barolo, een volle en krachtige rode wijn uit Piemonte. Deze wijn past goed bij gerechten met rood vlees, zoals een heerlijke ossobuco of een sappige bistecca alla Fiorentina.

De rol van Astrid Joosten

www.astridentherese.nl is een bekende Nederlandse presentatrice en wijnliefhebber. Ze heeft zelfs haar eigen wijnlijn, genaamd Astrid & Thérèse. Deze wijnen zijn gemaakt in samenwerking met haar goede vriendin en wijnmaakster Thérèse Boer. De wijnen zijn geïnspireerd op de Italiaanse keuken en zijn dan ook perfect te combineren met Italiaanse gerechten. Zo is er bijvoorbeeld de Astrid & Thérèse Chianti Classico, die perfect past bij een heerlijke pasta bolognese.

Geniet van de Italiaanse keuken met een goed glas wijn

Het kiezen van de juiste wijn bij je Italiaanse gerecht kan de smaakbeleving naar een hoger niveau tillen. Maar uiteindelijk draait het allemaal om genieten van de heerlijke Italiaanse keuken. Of je nu kiest voor een Chianti, Barolo of een van de wijnen van Astrid Joosten, zorg ervoor dat je de tijd neemt om te genieten van de combinatie van smaken. Want zoals de Italianen zeggen: “In vino veritas”, oftewel: in wijn ligt de waarheid.

Buon appetito!